Nästa Smakbox

Skickas 5 - 22 dec

Krämig potatisgratäng med purjolök i en ugnsform, toppad med persilja och gratinerad yta. Bredvid ligger en flaska Caj P’s örtfond samt purjolök och persilja på ett träfat.
TILLBEHÖR

Potatisgratäng med örtfond & purjolök

En krämig och smakrik potatisgratäng där örtfond och purjolök ger extra djup och fyllighet. Perfekt till helgens middag eller som lyxig vardagsfavorit.

GRATÄNG

smör till formen

2 msk olivolja

1 st liten purjolök (ca 300 g)

900 g fast potatis

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

1,5 msk örtfond

salt och peppar

1 dl riven ost

TILL SERVERING

0,5 dl hackad persilja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C varmluft och smörj en ugnsform (ca 25 cm).
  2. Skala potatisen och skiva den tunt, ca 4 mm. En mandolin eller matberedare gör jobbet enkelt.
  3. Ansa och skölj purjolöken noggrant. Skär i tunna skivor och stek den mjuk i olivolja i en stor kastrull.
  4. Tillsätt grädde, mjölk, örtfond, salt och peppar. Låt koka upp.
  5. Lägg i potatisen och låt sjuda under omrörning tills gräddmjölken tjocknar något. Smaka av.
  6. Häll blandningen i formen och toppa med riven ost.
  7. Gratinera i 35–40 minuter. Täck med folie vid behov mot slutet.
  8. Toppa med hackad persilja och servera direkt.

Recept: Caj P

Caj P’s fonder dök upp i oktoberboxen och passar perfekt i allt från gratänger och soppor till mustiga såser – en enkel genväg till djupare smak. Vill du också få hem en box med spännande överraskningar? Bli prenumerant på Smakbox!

Publicerad: 2025-12-16