
Julcheesecake med pepparkaksbotten, glögggelé och mandlar
Julens vackraste cheesecake med pepparkaksbotten, rostade mandlar och glögg på toppen - då blir det festligt! Denna silkeslena julcheesecake blir lätt en favorit. Perfekt att bjuda på som dessert på självaste julafton.
12 bitar
Ingredienser
BOTTEN
200 g Svenskt Smör från Arla®
300 g pepparkakor
FYLLNING
4 st gelatinblad
3 dl Arla Ko® Vispgrädde
150 g Arla® Färskost Naturell
2 dl Arla Köket® Crème fraiche
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl strösocker
1 st apelsin
GLÖGGGELÉ:
2 st gelatinblad
2 dl glögg
GARNERING
100 g marconamandlar, grovhackade
Gör så här:
1. Botten: Smält smöret. Mixa pepparkakorna till ett fint pulver. Tillsätt smör och blanda väl. Fäst ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 22 cm i diameter. Fördela blandningen i formen och tryck upp 4 cm längs sidorna. Ställ kallt.
2. Fyllning: Lägg gelatin i kallt vatten cirka 5 minuter. Vispa grädden lätt. Tillsätt färskosten, créme fraiche, vanilj, strösocker och finrivet skal av apelsinen. Pressa 2 msk apelsinjuice i en kastrull och värm upp. Kram ur gelatinet och lägg ner i kastrullen. Smält under omrörning. Ta från värmen. Rör ner 1 dl av gräddblandningen i kastrullen. Rör sedan ner i gräddblandningen och blanda till en slät smet. Bred ut i springformen. Ställ kallt minst 4 timmar.
3. Glöggelé: Lägg gelatin i kallt vatten cirka 5 minuter. Värm 1 dl glögg. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen. Häll på resterande glögg. Häll försiktigt väl avsvalnad gelé över osten i springformen. Låt stå kallt cirka 1 timme. Ta försiktigt ut kakan ur formen och lägg den på ett fat. Garnera din julcheesecake med mandlar.
Recept: Arla
Arla Köket® Crème fraiche 32% dök upp i det kalla tillägget för december 2025. Vill du få hem Smakbox med kylda & frysta produkter? Kolla om du kan ta emot Kallt tillägg här!
Publicerad: 2025-12-19