Nästa Smakbox

Skickas 2 april - 14 maj

Ostbricka med Goudaostar från PAUL och THOM
Tips & inspiration

Sätt guldkant på ostbrickan – tips från Catarina König

Inspireras av Catarina Königs ostbricka med Goudaostar från PAUL och THOM. Här delar vinnaren av Sveriges Mästerkock sina bästa tips för en ost- och charkbricka som imponerar. Perfekt för både små och stora sällskap!

Att bjuda på en ostbricka är ett enkelt sätt att skapa en stämningsfull stund med vänner och familj. Men för Sveriges mästerkock Catarina König är det också en chans att lyfta smakupplevelsen till nya höjder.

Tillsammans med PAUL och THOM har hon utvecklat en exklusiv Goudaostserie, där varje ost har en unik karaktär tack vare olika lagringstider. Hon förklarar:

– En ostbricka ska gärna ha variation. Genom att kombinera olika lagringstider får man en balanserad smakpalett – från intensiva och nötiga toner till mildare och krämiga smaker. Goudaostarna vi tagit fram är perfekta för detta, eftersom de framställs på samma basost, men får sin unika karaktär genom lagringstiden.

Hållbarhet och kvalitet i fokus

Catarina är noga med att kvalitet och hållbarhet ska genomsyra hela processen – från korna som ger mjölken till den färdiga osten.

Goudaosten tillverkas i Nederländerna med helmjölk från frigående kor, som strövar fritt sex månader om året och lever på en naturlig kost av mestadels gräs. Det unika med dessa ostar är att mjölken inte skummas, vilket ger en krämighet som består även vid längre lagring.

– Det krävs tålamod att vänta på att osten ska mogna till perfektion, förklarar Catarina. Vår Saluhall Gouda Deluxe får vila i 24 månader, vilket ger en djup och rik smak som är värd varje sekund av väntan.

Catarina Königs ost- och charkbricka

Låt en fin gammal skärbräda med mycket karaktär bli en fond där råvarorna får spela huvudrollen.

4 portioner

INGREDIENSER

  • 140 g Saluhall Gouda Creamy 2 mån
  • 130 g Saluhall Gouda Grande 6 mån
  • 125 g Saluhall Gouda Reserva 12 mån
  • 120 g Saluhall Gouda Deluxe 24 mån
  • 80 g Saluhall Diavola gårdssalami het chilismak
  • 70 g Saluhall Tryffelprosciutto svart sommartryffel
  • 80 g Saluhall Fransk Lantsalami camembert kultur
  • 70 g chorizo
  • 150 g fuet spansk

Till servering: päron, vindruvor, salta kex och vitt alkoholfritt vin

GÖR SÅ HÄR:

  1. Öppna förpackningarna gärna cirka 15 minuter innan du börjar lägga upp chark och skära i ostarna. På detta sätt låter du aromer och smaker verkligen få träda fram, samt att det är mycket lättare att hantera dem.

  2. Variera upplägget med lufttorkad chark i små fluffiga och plockvänliga knyten. Här finns Saluhall Tryffelprosciutto, chorizo, Saluhall Diavola, fuet och Saluhall Fransk Lantsalami. Skär fuet i tunna skivor och dela ostarna i både kuber, bitar och stänger.


Recept: Catarina König / PAUL och THOM

Från Mästerkock till matinspiratör

Efter att ha vunnit Sveriges Mästerkock 2016 och därefter Decenniets mästerkock 2020 har Catarina fortsatt att inspirera med sina matkreationer. Idag delar hon sin passion för lyxiga bjudningar via Instagram @matfashionistan och sin blogg på Elle.

Publicerad: 2025-04-08